Unikt nätmaterial måste samlas in för forskningen!

Det här känns ju inte alls bra: Enligt ett förslag ska den nya e-pliktslagen

”… bara gälla publikationer som har en ’professionell upphovsman’, det vill säga en redaktion eller motsvarande med grundlagsskydd för sin nätpublicering.
Det betyder att privata bloggar inte lagras, inte heller fanzine. Framtida forskare ska kunna gå tillbaka och läsa vad som publicerades av små obskyra tidskrifter, men inte ta del av innehållet på exempelvis Isabella Löwengrips blogg ”Blondinbella”, trots att den har närmare en halv miljon besökare i veckan.”
Onlinespel och bloggar går förlorade, DN 20 feb 2012

Idag hittar jag en hel del material för blogghistorien på Wayback Machine. Men det är slumpmässigt och utspritt.

Det sjuka är ju att om man bara samlar in från de ”professionella” gammelmedia, så kommer man i praktiken att till stor del bara ha kopior av samma innehåll som man också har tryckt på papper.

Det verkligt unika finns ju i de medier som varit enbart nätbaserade – som bloggar.

Det här inlägget postades i Relaterat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Unikt nätmaterial måste samlas in för forskningen!

  1. Pingback: Dagens länkar 2012-02-20 « claesleo

  2. Lousia skriver:

    Det är förstås problematiskt Jonas. Vilka är de professionella bloggarna? Hur bestäms det? Med tanke på att Allt på svenska tryckt material, monografier, tidningar men också affischer och reklamblad sparats hittils känns det självklart att man bör tänka Nytt om frågan vad som är av intresse för eftervärlden, forskningen och det intresserade allmänheten. Det unika för vår tid är just de ” icke professionella” som sätter avtryck . Nej det är inget bra förslag det där…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *