Bloggträsket, blogghysterin, blogg-giftet: media är skeptiska

Rubriker ur papperstidningar, juni-okt 2005 - bloggiftet, bloggtrsäket, blogghysterin, bloggskvallerUnder slutet av 2004 och början av 2005 började etablerade media mer och mer hitta fram till bloggarna. Ett ganska stort genombrott kom i april 2005. Kort därefter började en rad skeptiska eller förlöjligande rubriker och texter dyka upp i vad som bloggkretsarna först kallade ”MSM” eller ”main-stream media”. (Så småningom fick den svenska termen ”gammelmedia” genomslag.)

Men det fanns en tydlig skillnad. Vanliga reportrar började snabbt uppskatta och använda experters eller nyckelpersoners bloggar som källor, och hämtade gärna material från dem och refererade till dem. De som däremot var krönikörer och kolumnister – medias tyckare – var påtagligt negativa. Det är kanske inte så konstigt: de kände sina privilegier hotas på ett annat sätt än reportrarna.

(Ett undantag var SvDs chefredaktör PJ Anders Linder, som hade Sveriges första och länge enda ”ledarblogg”.)

Det här inlägget postades i Medierna, Samlarbilder och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *