Bloggen – det lilla verktyget som förändrade hela medielandskapet

För bara tio år sedan var det bara en handfull svenskar som visste vad en blogg var.

Idag finns de överallt. Utrikesministern har en. Företag har dem. Organisationer och myndigheter har dem. Tidningar och andra medier har dem.

Och självklart har privatpersoner, i alla åldersgrupper, yrken och landsändar bloggar. Pensionärer bloggar. Tioåriga tjejer kan redan ha startat flera stycken. För en del blir bloggen en start för lönsamma affärsverksamheter, för professionella karriärer, för kändisskap.

Men så var det inte till en början.

Ännu mer negg i SvD

När medier och det etablerade samhället började få upp ögonen för bloggfenomenet reagerade det med förakt och tillmälen som ”bloggträsket”, ”blogg-giftet”, ”bloggskvaller” etc.

Trots det har bloggar totalt förändrat hela medielandskapet, på mindre än tio år.

Vad var det som hände? Hur gick det till? Vilka var det som introducerade bloggen i Sverige? Vilka var de första bloggarna? Hur kom de in i ”gammelmedia”? När myntades det begreppet, förresten? När gjorde modebloggarna  sitt intåg? Vilka förhoppningar hade man om bloggmediet i början? Har de infriats? Vilka är milstolparna i bloggens svenska historia?

Kanske är bloggen på väg ut nu. Kanske ersätts den av nya verktyg, som Facebook och Twitter, och av det som kommer efter Facebook och Twitter (för det gör det, detkommer alltid något ännu nyare).

Men bloggen var först. Den var vägröjaren, isbrytaren, den som möjliggjorde allt det som kommer efter.

Det är dags att skriva den svenska blogghistorien. (Jag var själv med där, som en av de tidigaste.)

Jag har börjat intervjua dem som var med från början, för att försöka få svar på de där frågorna (och många fler). Det blir  en bok – förhoppningsvis klar i början av sommaren.

Och självklart kommer boken om blogghistorien ha en blogg. Den här.

Det här inlägget postades i Om boken. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Bloggen – det lilla verktyget som förändrade hela medielandskapet

 1. Lotten Bergman skriver:

  Ta gärna upp hur stor roll kommentatorsbåset har – det finns ju faktiskt ”bloggpersonligheter” som egentligen inte är bloggare utan blott kommentatorer.

  Det här blir ju jättekul, Jonas!

 2. Julia skriver:

  Är det blogg som i blogg-blogg, eller också tidiga nätdagböcker och dylikt?

 3. Erik Starck skriver:

  Kul, det var en speciell tid när Malmös alla bloggare kunde samlas runt ett bord på Kin Long. Här intervjuas jag och hakank efter en bloggträff i Malmö: http://www.flickr.com/photos/erikstarck/2388122750/

  Åååh, saknar… http://www.hakank.org/webblogg/archives/001069.html

 4. Mats Andersson skriver:

  Fantastiskt! Det ska bli jättekul att läsa den färdiga boken. Och minnas tillbaka.

 5. Fredrik Wass skriver:

  Bloggen är det bästa jag gjort på egen hand i hela mitt liv. Jag vore ingenting utan den känns det som. Den hjälpte mig att förflytta mig både mentalt och fysiskt mellan olika roller, karriärsteg, människor och relationer. Helt underbart, och jag tänker fortfarande på varje dag hur tacksam jag är för de möjligheter jag fått genom bloggandet (och ibland dunkar jag mig själv lite lätt i ryggen för att jag orkat fortsätta genom åren). Ska bli kul att läsa!

 6. Jonas skriver:

  Fredrik: fantastiskt fint skrivet! 🙂

 7. Jonas skriver:

  Julia: jag ser bloggen som något kvalitativt annorlunda, om än med föregångare som nätdagböcker mm. Så min plan är att visserligen ha ett inledande avsnitt om reloads och andra ”proto-bloggar”, men sedan fokusera på själva bloggarna.

 8. Peter Löfgren skriver:

  Fantastiskt! Det här ska jag definitivt följa med. Jag tror jag också har nån bloggartikel från nån svensk tidning (typ 2003) som jag kunde söka fram om du behöver arkivmaterial.

  Kommer jag ihåg fel eller fanns det nångång en wiki för att diskutera bloggterminologi på svenska?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *