Främst bland 2000-talets nyord: blogg

omslag på birgitta agazzis bok nyord i svenskan

”Blogg” kommer först bland nyorden i undertiteln till Birgitta Agazzis bok Nyord i svenskan, som Språkrådet (numera en del av Institutet för språk och folkminnen) gav ut vid årsskiftet.

Boken täcker huvudsakligen tiden från år 2000 och framåt och innehåller också ungefär 2000 uppslagsord – från abortturism (från år 2002) till överviktskirurgi (som dock siktades första gången redan 1995).

Om blogg säger nyordboken att det hittades första gången i Svenska Dagbladet 29 juli 2002. Och det är främst i dagspress som man letat efter nyorden.

nyordbok2Men bloggen digitalabönder.se skrev redan halvtannat år tidigare (24 februari 2001) att ”Elektrosmog borde ha en blogg på hemsidan”. (Electrosmog var en diskussiongrupp publik WiFi-tillgång till internet). Det  är den första skrivna användningen av ”blogg” på svenska som jag har hittat. (Tidigare verkar man mest ha använt den längre formen webblogg, till exempel i ComputerSweden ett år tidigare, 25 februari 2000.)

Förutom blogg förtecknar ordboken blogga (DN 2004), bloggare (CS 2003), bloggbävning (GP 2008), bloggosfär (Expr 2006) och bloppis/bloppa (sälja saker man tröttnat på via en blogg (LandskronaPosten 2010). Alla dessa ord har förstås också använts tidigare av bloggare själva.

Det här inlägget postades i Relaterat, Språk och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Främst bland 2000-talets nyord: blogg

  1. Pingback: Nyordet ”blogg” : Blind Höna

  2. Hej Jonas!
    Du sa att du skulle sätta lite fart på det här ”projektet”. Så nu är jag inne och puffar lite för det. 🙂

    //Karin, som pratade med dig en stund på boksläppet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *