När journalisterna struntade i bloggarna med islam-hatet

Idag postade jag ett inlägg på Blind Höna: Varför blundade journalisterna för islam-hatet?

För sju år sedan snubblade jag över något jag inte visst fanns. Bloggare med pseudonymer som ”Fjordman” och ”Ali Dashti” förfalskade artiklar från svenska tidningar och la ut på hat-sajter mot islam på nätet.

Texterna var nyhetsartiklar, som försåtligt vridits till och ändrats för att ge bilden av att muslimer terroriserade den svenska befolkningen, att inbördeskrig à la Afghanistan redan rasade i Sverige. I kommentarsfälten skrev besökarna saker som ”Show old berserker rage towards invaders and drive them out of Malmo” och ”Europeans can – and will – resolve this. The only issue is how bloody it’s going to be.”

På Utøya, för ett år sedan, blev dessa och andra kommentarerna verklighet. Fjordman är och var Anders Behring Breiviks läromästare och inspiratör.

Jag tyckte sajterna var exceptionella och bloggade rätt mycket om dem då, hösten 2004.

Jag mejlade då också till de journalister, vars texter förvanskats. Jag förutsatte att de skulle reagera.

Det gjorde de inte. Jag fick inget svar på mina mejl.

Jag tyckte det var märkligt. Sedan sysslade jag med annat, och det hela låg i bakhuvudet tills i fjol, när hela historien kom tillbaka.

Varför reagerade inte journalisterna, då? Varför hakade inte gammelmedia på? Jag vet inte säkert. Men man kanske ska komma ihåg att detta var hösten 2004 – precis ett halvår innan det publika genombrottet för bloggande i Sverige. Bloggarna hade bara nätt och jämnt börjat nå ut till en större grupp. De allra flesta journalister var fortfarande omedvetna om att bloggar fanns och vad de var. Att en ”bloggare” hörde av sig var kanske inget att bry sig om.

Det här inlägget postades i Medierna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till När journalisterna struntade i bloggarna med islam-hatet

  1. youjzz skriver:

    Det ar ju intressant, med tanke pa att Nilsson nagra ar senare skrev en hart kritiserad kronika som verkade spela islamofoberna rakt i handerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *