Tunn vs tjock

Tunna böcker om att blogga och tjocka böcker med bloggarJobbar med litteraturförteckningen till boken. (Ja, det är den som brukar ligga sist i en bok. Nej, jag är inte klar med sidorna som ska ligga för den.)

När jag kollade mina boktravar fick jag plötsligt syn på en sak. Inget märkvärdigt, men lite kul.

2005-2006 började det komma böcker som lärde ut hur man bloggar: Gör den egen blogg av Göran Lindgren, Blogga enkelt med blogg.se av Olle Vejde och Tomas Wahl, Alla kan blogga av Rosemari Södergren, Bloggning av Anna Jonströmer, Bloggar som marknadsföring av Anders Frankel (De flesta av dem i traven till vänster på bilden här ovan).

Det gemensamma är att de är så tunna! I snitt ungefär 60 sidor. Och då täcker de ändå ganska mycket kring bloggandets vad, hur och varför.

2006-2007 börja de det komma bloggböcker – samlade inlägg ur folks bloggar. Fredrik Virtanen publicerade sina bloggposter från Aftonbladet.se i Olyckligt kär i ingen speciell – 312 sidor, Ali Esbati samlade ett års postande i Agenda 364 – sidor. 2007 kom Linda Skugges tegelsten Blogg 2005-2007 – 558 sidor.

Det är ju rätt betecknande för just enkelheten i bloggverktygen och bloggformen, att det inte krävdes mer för att få igång folk.

Man kan se skillnaden rätt tydligt också mellan de här bildmässigt inte helt olika böckerna: Skugges epos till vänster, Jonströmers lärobok till höger.

Linda Skugges tjocka bok intill Anna Jonströmers tunna lärobok

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tunn vs tjock

  1. Jonas skriver:

    (PS: Det ska noteras att den första bloggboken / ”bloken” nog var Hillevi Wahls om Fuskmamman.)

  2. Mediamänniskan skriver:

    Hur går det med boken och vad händer med bloggen? Hoppas du fortsätter att blogga om bloggande även efter bokutgivning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *