Var fanns Salam Pax?

Salam Pax blir bloggandets första internationella kändis, när han bloggar inifrån Baghdad under USAs anfall 2003.Idag är det nio år sedan USA och dess ”coalition of the willling” anföll Saddam Husseins Irak.

För många blev Irakkriget första gången de hörde talas om en blogg. Inuti Bagdad fanns bloggaren ”Salam Pax”, som på bloggen ”Where is Raed?” kunde ge ögonvittnesskildringar av kriget, på marken, från en irakisk civil synpunkt.
Salam Pax blev snart internationellt ryktbar; media använde honom som källa, han blev skribent i Guardian och bloggen publicerades som bok (The Baghdad Blog) redan våren 2003.

Men uppmärksammade svenska medier och journalister Salam Pax? Jag har sökt på Salam Pax och bloggens namn mm i dn.se, aftonbladet.se, svd.se och expressen.se, men det finns ingen träff förrän flera år senare, när man refererar till Pax i kultursammanhang som en konstutställning i Umeå eller filmfestivalen i Cannes. Då hänvisar man till ”den internationellt kände Salam Pax” och hans ”omtalade blogg från tiden före och efter Irak-invasionen 2003” etc.

Bloggar länkade så gott som omedelbart till Pax, och något senare till min favorit, den kvinnliga bloggaren Riverbend.

Men var det verkligen inga svenska gammelmedier som rapporterade om Pax på nyhetsplats?

Bild: Salam Pax i Beirut 2010. jilliancyork / flickr under cc-licens.

Det här inlägget postades i Efterlysningar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Var fanns Salam Pax?

 1. Per Starbäck skriver:

  Helsingborgs Dagblad skrev Lars Andreasson 2003-03-26 »Krighet ur olika perspektiv« om olika källor till krigsinfo.

  Slutligen en plats på internet som allt fler söker sig till. Den skrivs i dagboksform av en ung man i Bagdad som kallar sig Salam Pax, det vill säga fred på arabiska och latin. Salam Pax är emot kriget och emot de styrande i Irak och hans vardagsfunderingar från den bombade huvudstaden är på väg att få kultstatus på nätet: http://dear_raed.blogspot.com Som alltid, när det gäller internet, gäller det att vara extra vaksam och kritisk eftersom möjligheten att kontrollera vem som verkligen är avsändaren är mycket liten.

  I Göteborgs-Posten finns 2003-09-19 en notis »Media-lurifax« som nämner den nyutgivna boken:

  Länge var världspressen osäker på om mannen var en irakier eller bara en påhittad figur med CIA som avsändare. Nu kommer boken, vilket gör det hela än mer förvirrande eftersom det fortfarande inte är utklarat vem som döljer sig bakom pseudonymen.

  Första omnämnande i någon av de fyra stora Stockholmstidningarna jag hittar är Expressen 2004-05-17 (»Han är som en Nick Hornby mitt i ett krig«) när det ska bli film av boken av bloggen också.

  I DN 2005-06-29 skriver Ola Larsmo i »Samma gamla proffstyckare« om vilka som hörs i den offenliga debatten:

  Intressant nog fick bloggfenomenet sitt riktiga uppsving i samband med USA:s invasion av Irak, då studenten Salam Pax publicerade sin blogg inifrån ett Bagdad som väntade på den amerikanska uppmarschen. Salam Pax blogg plockades snart upp av brittiska Guardian som en spalt i den tryckta tidningen – som ett uppfriskande exempel på hur en ny röst kan ta sig förbi vad man brukar kalla för grindvakter.

 2. Jonas skriver:

  Tusen tack Per! Fantastiskt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *