Var finns de hyperlokala nyhetsbloggarna?

En bil kör ner i en avsmalnanade gränd i Visby, gasar på, och sitter plötsligt helt fast, inkilad mellan husen. Komer varken framåt eller bakåt. Bilen blir snabbt en snackis bland visbyborna – men Gotlands enda nyhetsajt har inga bilder, bara en kort textnotis.
Henrik Löwenhamn frågar sig: varför finns det ingen oberoende ”hyperlokal” nyhetsblogg för Visby, för Gotland?

Det är en bra fråga. I bloggens tidiga historia dök den idén ofta upp. Förutsättningarna borde vara goda. Många tidningar drar ner på lokalbevakningen, så här borde det uppstå en lucka i medielandskapet. Kostnaderna för att starta en blogg är minimala. Annonsörer, om man vill ha sådana, är lätta att kontakta och målgruppen är perfekt. Tekniskt är det lätt att ”crowdsourca”, att vara flera redaktörer/bloggare som tillsammans skapar ett flöde av inlägg. (Till och med hyperlokala bloggar för varje gatstump, eller till och med trappuppgång, som kunde aggregeras ihop till en blogg för stadsdelen/förorten, som tidige bloggaren Per Gudmundsson erinrade sig att en tanke var.)

Men det verkar inte som det lossnat för hyperlokala bloggar. Det finns några undantag som jag känner till. I Kista bloggar KistaChic oförtrutet på med lokala händelser. Hon fick till och med ett hedersomnämnande i tävlingen Årets nättidskrift 2006. I Värmland finns Filipstad i Folkmun, medan systersajten Hammarö i Folkmun är rätt insomnad. Jocke Dieden berättar om sajterna i ett TV4-inslag.

Internationellt är också bilden blandad. Guardian la ner sina hyperlokala bloggar, som försökte arbeta under kommersiella villkor, våren 2011. I USA satsar Patch framgångsrikt på hyperlokala sajter med professionella journalister.

Men ideellt? ”Det är svårt att driva en gruppblogg på frivillig bas” konstaterade Sofia ”Mymlan” Mirjamsdotter när jag intervjuade henne i veckan som gick. I Stockholm har till exempel Stockholmsbloggen hankat på i flera år, utan att riktigt lyfta.

Men det finns säkert hyperlokala nyhetsbloggar som jag inte känner till. Kan du tipsa mig? Om sådana som finns, eller funnits och försvunnit?

Det här inlägget postades i Efterlysningar, Medierna och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Var finns de hyperlokala nyhetsbloggarna?

 1. KistaChic skriver:

  Tensta hade en bra lokalblogg under några år.
  http://tensta.blogg.se/

  Själv har jag överlevt i strax 7 år helt tack vare att jag inte har begärt för mycket av mig själv utan bara hållt mig till sånt som jag själv sett/mött/tänkt/funderat.

 2. Jonas skriver:

  Ah, tack David, min gamle vän!

 3. Pingback: Ny fastkilad bil i Visby | Henrik Löwenhamn

 4. Henke skriver:

  Sedan i höstas finns en hyperlokal bevakning av Hägersten / Mälarhöjden, på Facebook.

  https://www.facebook.com/HagerstenMalarhojden

  Kanonbra tycker jag, men det är synd att det bara är drygt 100 pers som följer sidan.

  • mats falck skriver:

   Bättre Stadsdel har sedan dess fortsatt att växa stadigt och idag är det drygt 2300 personer som följer sidan. Kolla gärna! /MF (Mats Falck, grundare av sidan)

 5. Mediamänniskan skriver:

  Intressant fundering och bra fråga! Tänk den som hade ett svar på det. Små lokala nyhetssajter har funnits som sedan köpts upp av den store tidningen, som jnytt.se – men det borde finnas utrymme för fler lokala nyhetsbloggar. Dock är det väl svårt att få ekonomi i det, precis som för de traditionella medierna.

 6. Tjarls skriver:

  http://www.hallstahammar.nu är ett exempel på

  ”Till och med hyperlokala bloggar för varje gatstump, eller till och med trappuppgång, som kunde aggregeras ihop till en blogg för stadsdelen/förorten, som tidige bloggaren Per Gudmundsson erinrade sig att en tanke var.”

  Men istället för geografiskt avdelade platser är det föreningar och företag som får utgöra content. Maila om du har några frågor 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *