Så blev BloggSverige kvinnodominerat

I februari 2004 startade Hans Kullin bloggen Media Culpa, med undertiteln Two Swedish Eyes on Media and Public Relations.

Att Hans var väldigt fokuserad på just PR och media (förutom en ”betydligt spretigare” början, som han säger själv), gjorde att han ofta fick uttala sig i media. På hans ”About”-sida finns en imponerande samling länkar till klipp och intervjuer i ”gammelmedia” från 2004 och framåt – en guldgruva för blogghistorikern. Här kan man se till exempel hur det hösten 2008 skrevs om ”blogghatet” – grova och illasinnade kommentarer som främst ansågs drabba kvinnliga bloggare: Linda Skugge och Blondinbella var två av dem (”De drabbas av näthatet”, Aftonbladet 25 sep 2008). Var det just för att de var tjejer?

Att Hans Kullin fick uttala sig berodde också på att han, vid sidan av bloggen, mellan 2005 och 2010 gjorde årliga enkätundersökningar av den svenska bloggosfären (BloggSverige 1, 2, 3, 4 och 5.) Undersökningarna ger en god bild av vilka som bloggade. Och mellan 2005 och 2007 ser man en dramatisk förändring: tjejerna tar över bloggandet.

Om nu bloggklimatet efter hand blev tuffare, så var det den positiva sociala interaktionen som fångade Hans Kullin från början.
– Ganska tidigt märkte jag att man inte satt och skrev i ett isolerat rum. Man var del av en community. Det fanns en generös hjälpa till-känsla som jag fick direkt. Jag fick till exempel snabbt kontakt med en kille i USA, som hjälpte mig med min RSS-feed.
– Och jag minns så väl att jag fick kontakt med en kille i Teheran, som bloggade om PR. Och då trodde man kanske att PR inte fanns i Iran, men jag kom fram till att det då, runt 2004, förmodligen fanns fler PR-bloggar i Iran än i Sverige.
– Många av de kontakter som jag fick då har jag kvar idag.

Det här inlägget postades i Intervjuer, Samlarbilder och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *