Den svenska bloggens första galjonsfigur

Erik Stattin är en av Sveriges första bloggare och blev – ibland en smula motvilligt – den främste centralfiguren i den tidiga bloggosfären med sin blogg Mymarkup. När media började intressera sig för bloggfenomenet var det ofta till Erik de ringde. Erik var också en av initiativtagarna till de Bloggforum som hölls 2004 – 2005 och som var en sorts bekräftelse på bloggens genombrott i Sverige. Han är förstås en självklar källa till den svenska blogghistorien. Ikväll intervjuade jag honom i Stockholm. Vilka influenser ser han till bloggandets uppkomst?

– I kölvattnet av att it-bubblan sprack kände man att det fanns något djupare; humanistiska värden att försvara mot it-bubblan och hyperkapitalismen.
– Det som jag föll för [med bloggen] var den här gör-det-själv-filosofin. Det var open source programvara, man hostade sin egen blogg, tog hand om den lite som en trädgårdsmästare nästan.
– Jag tyckte också att DN Kultur var jävligt tråkiga, de skrev inte om det som var relevant, och på ett mossigt vis. Den intressanta debatten och den intressanta kulturen, den diskussionen fanns någon annanstans. Det var min ingång.

Erik bloggar fortfarande, numera på mymarkup.se. Den tidigare adressen mymarkup.net är nertagen, men Wayback Machine har ett snapshot från januari/februari 2002.

Men ser en del intressanta saker i bilden. Det finns en länk till webblogg.net, som kan ha varit den första svenska bloggen. Det finns länkar till yelah.net, en tidig nättidning som började använda bloggformatet tidigt. Här finns också en referens till Dave Winer, en av bloggformens urfäder och skaparen av några av de tidigaste bloggpubliceringsverktygen/tjänsterna, Userland Frontier, Radio Userland, och Manila.

Det här inlägget postades i Intervjuer, Samlarbilder och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Den svenska bloggens första galjonsfigur

 1. Stefan skriver:

  Bloggforum.se finns fortfarande som en fungerande webb arkiv… 🙂

  Bloggforum 1
  Bloggforum 2
  Bloggforum 3

 2. Pingback: Den svenska blogghistorien: boken | Erik Stattin är här

 3. Emil skriver:

  Bloggforum 2005!

 4. Emil skriver:

  2004 var det förstås.

 5. Gunnar skriver:

  Att bli omnämnd/länkad av Erik Stattin år 2005 var en händelse som både då och nu ser ut som en slipad diamant dumpad mitt i ett jävla gödselår. It made me the blogger I am.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *